Residential Banner

Vägglöss - bekämpning från Rentokil

Vägglöss blir ett allt vanligare problem i vårt land och i övriga världen. De sprids lätt och är besvärliga att bekämpa, vilket leder till en snabb ökning av antalet vägglusangrepp.

Hur vägglöss påverkar

Vägglöss lever på blod från människor och andra däggdjur. Vägglusbett gör inte ont. Det är den klåda som kroppens reagerar på som orsakar obehag.
Att behandla bettet lindrar irritationen men det kan ändå vara mycket ömt och obehagligt om det rör sig om många bett, vilket ofta är fallet när det handlar om vägglöss. Många bett och upprepad kontakt med vägglöss kan ge upphov till kliande utslag och eksem. Rådgör med en apotekare om lämplig behandling om detta inträffar.

Att känna igen vägglöss

Vägglus

Vuxna insekter är c:a 5 mm långa. Innan de äter är de platta, ovala och ljusbruna, men blir mer runda och mörka sedan de ätit.

De kommer fram på natten och attraheras av vår kroppsvärme och koldioxiden i vår utandningsluft. Man hittar dem vanligen i sovrum där de gömmer sig i sprickor och springor under dagen.

Det vanligaste gömstället är i madrassens sömmar, springor i sängramen, bakom möbler i anslutning till sängen (särskilt huvudgaveln) och där väggen möter golvet.

Ett etablerat angrepp kännetecknas av en otrevlig doft från väglössens sekret.

Att känna igen vägglusbett

Det är svårt att identifiera vägglöss utifrån deras bett, eftersom våra kroppar reagerar väldigt olika på dem.

Det är viktigt att ta hänsyn till det samlade mönstret, när betten inträffar och andra faktorer för att identifiera om betten orsakats av vägglöss.

Beskrivningen nedan kan hjälpa dig att identifiera problem med vägglöss. Du kan få råd om hur man behandlar vägglusbett i vår skadedjursguide om bitande insekter.

Vägglusbett

Offret vaknar oftast inte av vägglusens bett. De kan ske var som helst på kroppen men sker oftast i närheten av ytliga blodkärl.

En enstaka vägglus kan bita fler än en gång i samma område, men blir man biten på olika delar av kroppen är det sannolikt fråga om flera vägglöss.

Vägglöss - blodfläckar på lakan

I början av ett vägglusangrepp är offret kanske inte sensibiliserat ännu och betten kliar inte nödvändigtvis.

Små bloddroppar på lakanen är ofta tecken på att det finns vägglöss.

Orsaker till vägglusproblem

Vägglöss kommer vanligtvis in i huset via kläder eller inuti möbler. Den vanligaste orsaken är att man bott på hotell där det finns vägglöss. Lössen eller deras ägg hamnar i klädesplagg eller resväskor och transporteras sedan till hemmet.

Om du hittar tecken på vägglöss vid en hotellvistelse, i synnerhet om ni blivit biten eller ser blodfläckar på lakanen, var mycket försiktig när du tar med dina tillhörigheter hem.

Rådgör med hotellets ledning för att bedöma risken - det kan vara nödvändigt att tvätta eller behandla kläderna på annat sätt så de inte utgör en risk.

Detsamma gäller för att transportera hem möbler - Rentokil kan behandla möbler mot vägglöss innan de kommer in i ert hem om det skulle finnas en risk.

Riskera inte att sprida vägglöss

Om du har drabbats av vägglöss hemma, visa hänsyn och undvik resor med övernattning på hotell eller hos vänner och överlåt inga möbler eller annat bohag tills problemet är över.

Vägglöss kan även flytta sig till angränsande fastigheter genom håligheter i väggar och golv. Om du har vägglöss hemma och bor i flerfamiljshus, visa hänsyn mot grannarna och vidta åtgärder snarast.

Behandla mot vägglöss

Vägglöss är ett motbjudande skadedjur och är även ett av de mest svårbekämpade. Hög hygiennivå och noggrann städning hjälper till att kontrollera ett vägglusangrepp.