Pestaurant öppnar i Stockholm med insekter på menyn

Fredag den 4 september väntar en helt ny upplevelse när skadedjursföretaget Rentokil slår upp dörrarna för en pop-up-restaurang på Sergels Torg i Stockholm. Några av de tveksamma delikatesserna är smakprov på en tre-rätters med lättstekt mjölmask, kryddiga nudlar med gräshoppor och en söt avslutning bakad på syrsmjöl. Rentokil Pestaurant är öppen för allmänheten och har fått sitt namn från engelskans pest, som betyder skadedjur.

Vad har skadedjursbekämpning gemensamt med mat? Faktiskt mer än man kan tro.

– Insekter innehåller mängder av protein, B-vitamin och mineraler som järn och zink samtidigt som fetthalten är mycket låg. Det passar både bra in i vår hälsomedvetna livsstil och de utmaningar vi har i form av ett växande fetmaproblem i västvärlden, berättar Andreas Tapper på Rentokil.

– Dessutom betyder befolkningsökningen och ett välstånd som breder ut sig att det förmodligen kommer att bli brist på kött i framtiden. Det problemet kan vi lösa genom att låta insekter bli en del av vår kosthållning. Många insekter betraktas redan som en delikatess i Asien och i Holland kan man köpa köttbullar med insektprotein, fortsätter han.

Tanken är att Pestaurant-konceptet bokstavligen ska ge svenskarna en försmak av framtidens mat och besökarna uppmanas att utmana varandra i hur långt de törs gå.

Rentokils skadedjursexperter är på plats för att svara på frågor om insekter och hur skadedjur bekämpas också på vanliga restauranger där småkryp normalt inte är välkomna.

Insects for Starters inspirerar med recept

På plats på Sergels Torg finns även Ellen Gellerbrant, en av skaparna av Insects for Starters. Det är en blogg av två kostvetare från Göteborg som vet varför vi ska äta insekter och som delar med sig av inspirerande recept med insekter som huvudingrediens.

Rentokil Pestaurant är bara öppen fredagen den 4 september 2015 mellan kl. 11 och 16 på Sergels Torg i Stockholm.